A Galápagosi óriásteknős

A Galápagosi óriásteknős a világ leghosszabb életű, emellett a legnagyobb ma élő teknőse.

Mérete és ritkasága miatt az Egyesült Álamokban gyakran tartják állatkertekben. Magyarországon egyik állatkertben sem található.

A Galápagosi óriásteknős életmódja

A galápagosi teknősök a hűvösebb órákat az alacsonyabban fekvő, lávafelszínű területeken töltik. Itt azonban kevés a növényzet, ezért amint melegebb lesz, a magasabban fekvő, dús növényzetű szigetrészekre vándorolnak.

A galápagosi óriásteknős növényevő állat, leginkáb fűvel és levelekkel táplálkozik, de olyan növényeket is megeszik, mint a csalánfélék és a manzanillo-fák. Ez utóbbi valósággal égeti az emberi bőrt, de a teknősöknek nem tud ártani, a termése kedvelt csemegéjük.

A galápagosi óiásteknős a legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj. A méretei miatt elefántteknősnek is nevezik. Testtömege akár 400 kilogramm,testhossza pedig akár 187 cm hosszú is lehet.

Galápagosi óriásteknősök

A Galápagosi óriásteknős szaporodása és tojásai

A nőstények illatanyagokkal jelzik fogékonyságukat január és augusztus között. Mikor a hímek szimatolva erről tudósítást kapnak, elindulnak megkeresni az illat forrását. A találkozást a hím udvarlása követi, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy rámászik, ezzel mozgásképtelenné teszi a nőstényt, majd párzik vele.

A nőstény júniustól decemberig több alkalommal ás fészket, egy fészekbe kb. 10 tojást rak. A tojások lerakására az alacsonyabban fekvő, napos területek a legjobbak, a nőstény rendszerint a megszokott fészkelőhelyére tér vissza. A lerakott tojásokat a nőstény gondosan betemeti, majd a nap melegére bízza a költésüket. A hőmérséklettől függően a kicsi galápagosi óriásteknősök 3-8 hónap alatt kelnek ki.

A korán önállóságra kényszerült fiatal teknősök közül csak nagyon kevesen élik meg az első tíz életévüket. A nagyobb teknősöknek azonban már nincs természetes ellensége, így akár 120-200 évig is élhetnek.

A Galápagosi óriásteknős természetvédelmi helyzete

A faj összlétszáma 14-15 ezer egyed között van, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a „sebezhető” kategóriába sorolja.

Galápagiosi óriásteknős

Szólj hozzá!